Joanna


Zo’n jaar of vier geleden kwam ik, op zoek naar een yogaschool, op de website van Frans terecht. Het was puur toeval, maar achteraf gezien, een goede keuze:

In Suriname geboren en getogen, kwam ik op mijn 18e naar Nederland om te studeren aan de Erasmus Universiteit. Van mijn 6e tot mijn 16e heb ik op ballet gezeten in Suriname. Als nieuwe student in Rotterdam, begon het weer te kriebelen. Ik wilde weer iets aan dans en beweging gaan doen. Dus ben ik opnieuw begonnen met ballet bij een school in Den Haag. Vanwege mijn volle agenda en de vroege aanvang van de lessen moest ik de lessen, tot mijn grote spijt, vaak afzeggen. Na twee jaar besloot ik weer te stoppen met ballet. Ik was toe aan iets nieuws. Via een vriendin hoorde ik dat yoga wellicht iets voor mij zou kunnen zijn. En zo ging ik op zoek.

Inmiddels ben ik afgestudeerd en fulltime aan het werk in Utrecht en kijk ik elke week uit naar de donderdagavond, mijn yoga-avond. Om eerlijk te zijn dacht ik in het begin: "Ik kan het proberen, mocht het te zweverig en soft voor mij zijn dan stop ik er na een cursus mee". Tot mijn verbazing had ik een heel verkeerd beeld. De yogaoefeningen zijn best intensief en daardoor goed om de flexibiliteit in mijn spieren en gewrichten te behouden. Frans geeft op een laagdrempelige manier les, maar is tegelijkertijd wel serieus. De verantwoorde manier waarop hij zijn leerlingen motiveert om elke keer iets verder te gaan, ligt mij erg goed. Die discipline ben ik gewend van ballet. Vandaar dat het dus niet bij die ene cursus is gebleven. Yoga houdt me fit en flexibel, en is een goede manier om datgene los te laten waar je de hele dag mee bezig bent. De technieken voor het omgaan met spanningen, pas ik bijna dagelijks toe.